Historie

> Historie

De historie van het TopParken Tournament gaat jaren terug, in 1993 werd de eerste editie van het toernooi georganiseerd. DOVO uit Veenendaal werd toen de winnaar. In 1995 leverde vv Lunteren de beste presentatie uit de geschiedenis, het werd 3e achter GVVV en AS’80. Vanaf 1999 greep Ajax de macht door het toernooi 3x op rij te winnen, in 2000 aan de hand van Vurnon Anita. Die later doorbrak in Ajax 1, Newcastle United en het Nederlands Elftal.

In 2006 moest het toernooi gestaakt worden wegens extreme weeromstandigheden. De jaren daarop gingen onder andere Excelsior Maassluis, AVV Zeeburgia, ADO Den Haag (2x), FC Groningen en FC Utrecht er met de titel vandoor. In 2018 werd Hamburger SV uit Duitsland de eerste internationale winnaar van het toernooi uit de historie. In 2019, de 25e editie, werd het toernooi voor het eerst in 2 dagen georganiseerd. Helaas moesten de 2020 en 2021 edities geannuleerd worden vanwege COVID-19.

In 2022 kon het TopParken Tournament gelukkig wel doorgaan en vanaf dit moment komen er steeds meer internationale topclubs naar Lunteren. Zo zijn in 2023, naast de Nederlandse top (Ajax, PSV en AZ), onder Bayern München, FC Kopenhagen, Liverpool, RB Leipzig en OSC Lille aanwezig. Het toernooi werd (enigszins verrassend – maar niet onterecht) gewonnen door Vitesse U14. Een jaar later, in 2023 was voor het eerst de hele traditionele top 3 uit Nederland aanwezig (Ajax, PSV en Feyenoord) maar ook voor het eerst een Italiaanse deelnemer (AC Milan) en ook Paris Saint Germain maakte hun debuut. Ajax won het toernooi door in een schitterende finale PSG te verslaan. Ook in 2024 was het deelnemersveld weer om te smullen, onder andere Manchester City, FC Tokyo, Ajax, PSV, Club Brugge en Paris Saint Germain kwamen naar Lunteren. Net als in 2023 kende het toernooi een enigszins verrassende winnaar, FC Utrecht (een niveau lager spelende dan bijv. PSV, Ajax en AZ) won het toernooi. Ze versloegen op de finaledag onder andere Manchester City en wonnen de finale met 1-0 van FC Kopenhagen, Club Brugge maakte de top 3 compleet.

Historie
Bekijk hieronder alle toernooi winnaars, beste spelers en beste keepers van alle edities sinds 1993.

– Toernooi winnaars
– Beste spelers
– Beste keepers

> Onze sponsoren